Ψυχοθεραπεία

psyxotherapeia HAPPY MINDS

Η ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία μέσα από την οποία μαθαίνει κανείς να δίνει τροφή στα υγιή κομμάτια του εαυτού του, επιτυγχάνοντας έτσι ανακούφιση από επώδυνα συναισθήματα και εσωτερικές συγκρούσεις. Απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών και καλύπτει όλες τις διαγνωστικές κατηγορίες ψυχοπαθολογίας (διαταραχές άγχους, διαταραχές της διάθεσης, αναπτυξιακές διαταραχές, διαταραχές της κοινωνικής λειτουργικότητας κ.α.). Οι συνεδρίες μπορεί να είναι ατομικές, ομαδικές (group-therapy), οικογενειακές.

Ένα παιδί μπορεί να χρειαστεί ψυχοθεραπεία γιατί παρουσιάζει δυσκολία προσαρμογής στο σχολείο, άγχος αποχωρισμού, διάσπαση προσοχής, δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις, επιθετικότητα, αδελφική ζήλεια, χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, αλλαγή στη συμπεριφορά μετά από ένα διαζύγιο κ.ά.  

Η ψυχοθεραπεία έχει στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής, να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους, να χτίσουν τον πυρήνα του εαυτού τους και να γίνουν χαρούμενα και δημιουργικά. Ο ψυχολόγος αξιολογεί, συμβουλεύει και υποστηρίζει παιδιά και εφήβους μέσω ποικίλων ψυχολογικών μεθόδων οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες και στην ηλικία του κάθε παιδιού-εφήβου.

Οι τεχνικές της ψυχοθεραπείας του παιδιού διαφέρουν από αυτές της ψυχοθεραπείας των ενηλίκων. Αυτές είναι το αυθόρμητο παιχνίδι, το παιχνίδι ρόλων, η καθοδηγούμενη φαντασία και η ζωγραφική.

Οι ομαδικές θεραπείες παιδιών απευθύνονται κυρίως σε παιδιά με δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, έλλειψη οριοθέτησης, έντονο ανταγωνισμό, χαμηλή αυτοεκτίμηση, δυσκολία ανάληψης πρωτοβουλίας και ρόλου μέσα στο σπίτι ή το σχολείο.

 

Παρέμβαση μπορείτε ζητήσετε όταν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας παρουσιάζει αναπτυξιακές ή /και ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες όπως:

Δυσκολία προσαρμογής στο σχολείο

Άγχος αποχωρισμού / Προσκόλληση στους γονείς

Διάσπαση προσοχής /Υπερκινητικότητα

Δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις

Συμπεριφορικά προβλήματα (ψέματα, εκρήξεις θυμού, παραβατικότητα, επιθετικότητα , υπερευαισθησία κλπ)

Αδελφική ζήλεια, (μετά τη γέννηση ενός ακόμα παιδιού)

Χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος, έλλειψη ενδιαφέροντος

Αλλαγές στην οικογενειακή κατάσταση (επικείμενο διαζύγιο των γονέων, πένθος κ.α.)

Ασθένειες των παιδιών ή των γονιών τους

Διαταραχές ύπνου

Διαταραχές στη διατροφή

Διαταραχές στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη (αυτισμός)

Εμμονές

Ψυχοσωματικές διαταραχές

Προβλήματα κοινωνικοποίησης

Μαθησιακές Δυσκολίες

Τραυματικά γεγονότα

Ο έφηβος μέσα από μια ατομική ψυχοθεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο τις δυσκολίες όσο και το άγχος που τις συνοδεύει, και να μιλήσει ανοιχτά με έναν ενήλικα της εμπιστοσύνης του, όπου το απόρρητο τον προστατεύει για όλες τις απορίες τους.

Οι έφηβοι συνήθως αναζητούν υποστήριξη για θέματα που σχετίζονται με την οικογένεια και τους φίλους, για τυχόν δυσκολίες που έχουν με δύσκολα συναισθήματα όπως ο θυμός. Επίσης, πολύ συχνά εμφανίζουν συμπεριφορές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, όπως αυτοτραυματισμοί, καταθλιπτική συμπεριφορά, κρίσεις πανικού, αυτοκτονικές σκέψεις.

Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία με τους εφήβους αντλεί στοιχεία τόσο από την ψυχοθεραπεία παιδιών όσο και από την ψυχοθεραπεία ενηλίκων και ο θεραπευτής προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε εφήβου.

Ο ενήλικας μέσω της ατομικής ψυχοθεραπείας αντιμετωπίζει τα συμπτώματα (άγχος, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού, φοβίες, διατροφικές διαταραχές,ψυχαναγκασμοί,εξαρτήσεις,ψυχοσωματικά προβλήματα, έντονη και παρατεταμένη θλίψη) και αναζητά τις αιτίες τους. Ακόμη, διαχειρίζεται δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις, όπως πένθος, θυμό, διαζύγιο, εργασιακή και οικονομική αβεβαιότητα, μεγάλες αλλαγές στη ζωή. Η ατομική ψυχοθεραπεία είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

Η ατομική ψυχοθεραπεία αποτελεί το πρώτο στάδιο της ψυχοθεραπείας. Πρόκειται για ατομικές συναντήσεις με έναν ψυχοθεραπευτή.Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο θεραπευόμενος έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί συναισθήματα, καταστάσεις και συμπεριφορές που τον δυσκολεύουν. Ο στόχος των συναντήσεων είναι η ενδοσκόπηση, η κατανόηση του εαυτού αλλά και η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης για τις καθημερινές επιλογές.

Η ομαδική ψυχοθεραπείαμάς δείχνει ότι δεν είμαστε μόνοι και μας τοποθετεί ανάμεσα στον ενδοψυχικό και διαπροσωπικό χώρο. Μέσα σε κλίμα ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης μαθαίνουμε από τις εμπειρίες των άλλων μελών και βελτιώνουμε τις σχέσεις μας, αφού η ομάδα παίζει έναν πολύ σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο, προσφέροντάς μας μια πραγματική σκηνή στην οποία «ανεβάζουμε» και επαναδιαπραγματευόμαστε τη σχέση μας με την εσωτερικευμένη πρωταρχική μας ομάδα, δηλαδή την οικογένεια, όπως αυτή έχει καταγραφεί ως αναπαράσταση μέσα μας.

Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας λαμβάνει χώρα συνήθως μία φορά την εβδομάδα, ιδανικά την ίδια ημέρα και ώρα. Η διατήρηση της ίδιας ημέρας και ώρας κάθε εβδομάδα παρέχει ένα σταθερό πλαίσιο που διευκολύνει την ανάπτυξη της θεραπευτικής σχέσης και την καλλιέργεια μιας αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης. Η σταθερότητα αυτή βοηθά το παιδί/τον έφηβο και τον ενήλικα να εμπιστευτεί το θεραπευτή του και να μοιραστεί μαζί του τις δυσκολίες και τους προβληματισμούς του.
Μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία το παιδί/ ο έφηβος και ο ενήλικας  έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν με ποικίλους τρόπους τις σκέψεις και τα συναισθήματα τους, να διερευνήσουν εναλλακτικές, και να επεξεργαστούν τρόπους επίλυσης τυχόν προβλημάτων.

Πολλοί πιστεύουν πως η ψυχοθεραπεία απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους με σοβαρή ψυχοπαθολογία που χρήζουν παράλληλα φαρμακευτικής υποστήριξης. Ωστόσο η ψυχοθεραπεία αφορά οποιονδήποτε άνθρωπο ενδιαφέρεται να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του, να βελτιώσει τις διαπροσωπικές του σχέσεις, να διασφαλίσει μια ποιότητα ζωής, χωρίς σωματοποιημένο άγχος, εσωτερικευμένο θυμό, αίσθημα κενού κ.λ.π., να μετατρέψει κάθε του δυνατότητα σε ικανότητα.

 

Pin It