Συμβουλευτική Εφήβου-Οικογένειας-Ζευγους

symboyleytikh goneon2

Η συμβουλευτική χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ή τη λύση συγκεκριμένων προβλημάτων όπως η λήψη αποφάσεων, εκπλήρωση στόχων, αντιμετώπιση κρίσεων, βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων, επίλυση συγκρούσεων, και ανάπτυξη αυτογνωσίας.

Στόχος της συμβουλευτικής είναι να δώσει στα άτομα ευκαιρίες να επεξεργαστούν θέματα που τα απασχολούν, με σκοπό να ζήσουν πιο λειτουργικά και πιο ευτυχισμένοι.

 

Συμβουλευτική Εφήβων

Η συμβουλευτική εφήβων είναι μια συναισθηματική  – ψυχολογική διαδικασία που στόχο έχει να προσφέρει οδηγίες και συμβουλευτική για τους εφήβους και για τα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν μέσα στη σχολική ή πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά  και μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο.

Η συμβουλευτική μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στον έφηβο από συναισθήματα άγχους, θλίψης ή θυμού που πιθανόν να βιώνει. Στο πλαίσιο μιας διαλογικής συζήτησης μπορεί να γίνει επεξεργασία των θεμάτων που είναι υπεύθυνα για την ύπαρξη των συναισθημάτων αυτών.

Η διαδικασία της θεραπείας μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη ψυχολογικών δυνατοτήτων (όπως αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, καθορισμός στόχων, έλεγχος άγχους και θυμού κ.ά.), αλλά και κοινωνικών δεξιοτήτων (όπως αποτελεσματικοί τρόποι επικοινωνίας, επίλυση διαφωνιών ή και συγκρούσεων, αναγνώριση επικίνδυνων καταστάσεων, διαχείριση διαπροσωπικών σχέσεων, δημιουργία και διατήρηση στενών σχέσεων, συνεργασία σε ομάδα, τήρηση κανόνων κ.α.). Επίσης, η συμβουλευτική –θεραπεία για εφήβους προωθεί την κοινωνικοποίηση και ανάπτυξη του ατόμου, καλλιεργώντας δεξιότητες που βοηθούν τον έφηβο να προσαρμοστεί κατάλληλα στο περιβάλλον του και να χειριστεί τις σωματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές αλλαγές που επιφέρει η εφηβεία.

 

Μέσω της συμβουλευτικής αντιμετωπίζονται:

Άγχος-Φοβίες

Απώλεια-Θάνατος-Πένθος

Ψυχοσωματικά προβλήματα (δερματίτιδες, εμετοί, ημικρανίες, πονοκέφαλοι, πόνοι στο στομάχι κ.ά.)

Διατροφικές Διαταραχές (ανορεξία - βουλιμία – παχυσαρκία)

Ελλειμματική προσοχή με ή χωρίς υπερκινητικότητα (ΔΕΠ/Υ)

Δυσκολίες Μάθησης

Δυσκολίες με τις αλλαγές της εφηβείας

Συγκρούσεις στην οικογένεια

Χωρισμός-Διαζύγιο

Προβλήματα ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης

Προσκόλληση στους γονείς – Σχολική φοβία – Άρνηση

Μειωμένη αυτοεκτίμηση

Προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα, κλοπές, ψέματα κ.ά.)

Υπερευαισθησία στις απογοητεύσεις – Απομόνωση

Έλλειψη ενδιαφέροντος – Κατάθλιψη

Χρήση τουαλέτας

Διαταραχές της λειτουργίας του ύπνου

 

Συμβουλευτική Γονέων-Οικογένειας

H συμβουλευτική βοηθάει τους γονείς να κατανοήσουν και να αποδεχτούν τις δυσκολίες του παιδιού, προσφέρει στήριξη στο να ξεπεράσουν τη σύγχυση και το άγχος που τους έχει προξενήσει η διάγνωση, ενθαρρύνει τη δημιουργία θετικών μορφών επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας και συμβάλλει στην εκμάθηση νέων τρόπων βοήθειας του παιδιού τους.

 

Συμβουλευτική Ζεύγους

Η συμβουλευτική ζευγαριών έχει ως στόχο την εύρεση λύσεων στα προβλήματα επικοινωνίας, πιθανών συγκρούσεων ή δυσλειτουργίας της σχέσης. Στις συνεδρίες αναγνωρίζονται και αξιοποιούνται οι δυνάμεις και οι δυνατότητες που ο κάθε σύντροφος έχει και φέρνει μέσα στη σχέση, διευκολύνεται η επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων και η έκφραση καταπιεσμένων σκέψεων και συναισθημάτων, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας της σχέσης.


Μέσω της συμβουλευτικής δίνεται η ευκαιρία στους συντρόφους να σκεφτούν γιατί είναι μαζί, να προσδιορίσουν ξανά τη σχέση τους, να αναγνωρίσουν τις ανάγκες τους και να αναζητήσουν τρόπους να απολαμβάνουν την κοινή τους ζωή, παρέχοντας στα παιδιά τους, αν υπάρχουν, ένα σταθερότερο περιβάλλον. Έτσι, μπορεί να γίνει μια νέα αρχή, απαλλαγμένη από εντάσεις και θυμό.

 

Pin It